Joosje over haar ervaringen op New York University

Joosje Duk (1994) is een uitzonderlijk getalenteerde filmmaker en actrice. Ze regisseerde en schreef de bekroonde korte film NIGHT, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door Rachel Hilson (KINGS) en Genelva Krind (HOE DUUR WAS DE SUIKER). 

Joosje Duk werd op 1 oktober 1994 geboren in Den Haag. Op haar vijftiende kreeg Joosje de rol van Mirjam in de kindertelevisieserie SNUF DE HOND onder regie van Steven de Jong. De serie ontving een Dubbel Platina Award na het verkopen van 200.000 dvd’s. Ze speelde gastrollen in de KPN Presenteert-serie B.A.B.S. en in de slotaflevering van de succesvolle serie A’DAM - E.V.A. 

Op haar zeventiende verhuisde Joosje naar New York om daar Acting, Filmmaking & Journalism te studeren aan de New York University (NYU). Joosje heeft de video-serie MINUUT MET MODEL ontwikkeld voor Marie Claire, waarvoor zij zeven Nederlandse modellen die in New York wonen interviewde over hun leven buiten de catwalk, zonder glitter en glamour. Joosje vertolkt de rol van Johanna Bennemin in de film PUBLIEKE WERKEN, geregisseerd door Joram Lürsen. De film ontving tien Gouden Kalveren nominaties en is wereldwijd te zien op Netflix. Samen met Lily van Leeuwen heeft Joosje de one-woman show WAITING FOR WHAT? geschreven, die zij op United Solo in New York speelde, het grootste solo festival van de wereld. 

In de zomer van 2015 schreef en regisseerde Joosje haar eerste korte film HEAVY FEATHERS, waarin zij ook de hoofdrol vertolkte. De film werd o.a. aangenomen bij de Short Film Corner van het Cannes Film Festival, het Orlando Film Festival en Santa Fe Film Festival. In Johannesburg, Zuid-Afrika werd Heavy Feathers bekroond als Winner of the Top 5 Shorts op het Mzansi Women's Film Festival. 

In 2016 ontwikkelde ze haar afstudeerfilm NIGHT, die in première ging op het Sarasota Film Festival en werd geselecteerd voor verschillende festivals, waaronder het Oscar-kwalificerende Nashville Film Festival. Night sleepte verschillend prijzen in de wacht op het Trinity Film Festival in Connecticut en het CineYouth Chicago International Film Festival. 

In haar werk focust Joosje zich op maatschappelijk betrokken projecten. Als reactie op de jaarlijks negatief geladen Pietendiscussie heeft Joosje met drie ontwerpers PIETERBAAS ontwikkeld: een non-profit merk inpakpapier met daarop een diverse groep nieuwe Pieten waar heel Nederland zich thuis bij voelt. Het doel is om met Pieterbaas een positieve draai aan het Sinterklaasfeest te geven.

Joosje schrijft momenteel het scenario voor haar eerste speelfilm als fellow aan de NYU Production Lab Development Studio. Ze houdt van scenarioschrijven, moderne kunst, hardlopen, mode, gitaar spelen en chocolade eten. Omdat ze in beide steden werkt, reist Joosje heen en weer tussen New York en Amsterdam.

Selectie filmografie (filmmaker)
NIGHT (2017)
HEAVY FEATHERS (2016)

CV
IMDb
Vimeo

Selectie filmografie (actrice)
F. IS FOR FRIENDSHIP (2017)
B.A.B.S. (2017)
A’DAM - E.V.A. (2016)
PUBLIEKE WERKEN (2015)
SNUF DE HOND EN DE IJSVOGEL (2010)
SNUF DE HOND EN HET SPOOKSLOT (2010)